Κράτηση

Χαλκιδική

Σπήλαιο Πετραλώνων

Σε απόσταση 12 χλμ. βρίσκεται το σπήλαιο «Κόκκινες Πέτρες» στα Πετράλωνα, διεθνούς φήμης περιοχή, εξαιτίας παλαιοντολογικών ευρημάτων και τοποθεσία ξεχωριστής ατμοσφαιρικής ομορφιάς.  Η είσοδος του σπηλαίου είναι ένα τεχνητό τούνελ 100 περίπου μέτρων, που διανοίχτηκε μέσα σε επιχώσεις, οι οποίες λόγω διάβρωσης της πλαγιάς τού βουνού έχουν επικαλύψει την παλαιά φυσική είσοδο, σφραγίζοντας το έγκοιλο για πάνω από μισό εκ. χρόνια, μέχρι την ημέρα δηλαδή που ανακαλύφθηκε το 1959. Η εσωτερική θερμοκρασία παραμένει σταθερή γύρω στους 17 (+ 1) βαθμούς Κελσίου χειμώνα - καλοκαίρι. Δεξιά και αριστερά στα τοιχώματα του τούνελ υπάρχουν προθήκες, οι οποίες περιέχουν πέτρινα και οστέινα εργαλεία, καθώς και οστά, σιαγόνες και δόντια διαφόρων ζώων. Ο κύριος όγκος των ευρημάτων πάντως εκτίθεται στην αίθουσα εκθεμάτων τού Ανθρωπολογικού Μουσείου που έχει ανεγερθεί δίπλα στο σπήλαιο. Εκεί που σταματούν οι ράγες τού βαγονιού και τελειώνει το τεχνητό τούνελ αρχίζει το ίδιο το σπήλαιο, με πρώτη τη μικρή "αίθουσα της Ανθρωπολογικής Εταιρείας Ελλάδος". Στο σημείο αυτό υπάρχει αριστερά μία υποθετική αναπαράσταση από τη ζωή των Αρχανθρώπων. Όπως και οι υπόλοιπες αναπαραστάσεις, κυρίως ζώων. Δεξιά, στην ίδια αίθουσα, κάτω από ένα διαφανές πλαστικό, έχουν αποκαλυφθεί και παραμείνει στη θέση τους οστά αλόγου, μία σιαγόνα ελαφιού, μία σιαγόνα άγριου όνου και ένα παλαιολιθικό εργαλείο από χαλαζία. Σημειώνεται ότι οι ονομασίες των αιθουσών και των στοών διευκολύνουν τις ανασκαφικές κλπ επιστημονικές και τεχνικές εργασίες.  

Για περισσότερες πληροφορίες και ώρες λειτουργίας www.petralona-cave.gr.

Νέα Καλλικράτεια – Πετράλωνα 12 χλμ. – 15΄

Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού  Χαλκιδικης “Ιουστινιανός”

Το Κέντρο Βυζαντινου Πολιτισμού βρίσκεται σε μια περιοχή της Χαλκιδικής, η οποία ήταν πολύ σημαντική κατά τους προϊστορικούς και ιστορικούς χρόνους χτίστηκε από τον αυτοκράτορα Ιουστινιανό Α (περ. 540 μ.Χ.), για να οχυρώσουν το κανάλι της χερσονήσου της Κασσάνδρας. Το παλιό κτίριο κάποτε ανήκε στο μοναστήρι του Αγίου Παντελεήμονα Ρωσίας του Άγιου Όρος, εκεί  είχαν φιλοξενηθεί προσωρινά οι πρόσφυγες μετά τον ελληνικό-τουρκικό πόλεμο της Μικράς Ασίας (1922) κατά τη διάρκεια του 1920 -1930 το κτίριο χρησιμοποιήθηκε ως  νοσοκομείο του Ερυθρού Σταυρού και τελικά δόθηκε στα στρατεύματα κατοχής κατά τη διάρκεια του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου.

Το Μουσείο φιλοξενεί τα κυρία αρχαιολογικά ευρήματα της Νότιας Χαλκιδικής, μια οργανωμένη "ξενάγηση" στο Άγιο Όρος που βασίζεται σε μια μεγάλης κλίμακας μοντέλο  ψηφιακές οθόνες, η ανοικτή Κέντρο για την συνομιλία των Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, Ανοιχτό Μουσείο: Ιστορία της Χαλκιδικής (Παλαιολιθική να Μεταβυζαντινή εποχή, προϊστορικών και κλασικών αρχαιοτήτων, καθώς)

(2373032390-98) 19 χλμ. 18΄ N. Καλλικράτεια – N. Φλογητά  

Η Αρχαία Όλυνθος

Το μουσείο άνοιξε τον Ιούλιο 1998 σε ένα κτίριο στον αρχαιολογικό χώρο της αρχαίας Ολύνθου. Τα ανασκαφικά ευρήματα βρίσκονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πολύγυρου. Το Μουσείο Ολύνθου έχει μόνο οπτικοακουστικό υλικό, σκοπός του οποίου είναι να δώσει στους επισκέπτες μια ολοκληρωμένη εικόνα του αρχαιολογικού χώρου της Ολύνθου, ξεκινώντας με την ιστορία της πόλης και συνεχίζοντας με μια περιγραφή της ανασκαφής και της αποκατάστασης. 

Οι επισκέπτες μαθαίνουν ότι η πόλη χτίστηκε με το Σχέδιο Ιπποδομενέα (δυο φαρδιές λεωφόροι αποτελούμενες από δέκα (τετράγωνα) σπίτια, και ένα αποχετευτικό σύστημα ανά πέντε σπίτια). Ένα τυπικό σπίτι της Ολύνθου πήρε το σχήμα πάστας (ένα τετράγωνο, διώροφο οίκημα με δωμάτια που βλέπουν σε μια καλυμμένη εσωτερική αυλή) και χτίστηκε με πέτρες και πυλό, με το εποικοδόμημα να είναι από άψητα τούβλα ενισχυμένα με ένα ξύλινο πλαίσιο. Στα περισσότερα σπίτια, το πάτωμα είναι από συμπιεσμένη γη, αλλά τέσσερα από αυτά έχουν μωσαϊκά πατώματα από χαλίκι και ασβέστη. 

Οι φωτογραφίες και τα σύντομα κείμενα περιγράφουν την τοπική οργάνωση (προετοιμασία φαγητού, αποθήκευση τροφίμων, πλέξιμο) και την οικονομική ζωή της πόλης (λιθοδομία, χωροπλαστική, αγροτουριστικές δραστηριότητες, αναψυχή, συμπόσια). 

Οι επισκέπτες μπορούν επίσης να μάθουν για την πορεία των ανασκαφών, από τις εργασίες του Robinson το 1928 μέχρι τις ανασκαφές του 1990 και 1992. 

Ώρες λειτουργίας: Με ραντεβού
Τηλέφωνο:  (+30) 23730 91000
Νέα Καλλικράτεια – Νέα Μουδανιά – Πολύγυρος 32 χλμ. 28΄

Τα αρχαία Στάγιρα, η πατρίδα του Αριστοτέλη

Τα αρχαία Στάγειρα, η πατρίδα του Αριστοτέλη, του μεγαλύτερου φιλοσόφου της αρχαιότητας, δασκάλου του Μεγάλου Αλεξάνδρου, βρίσκονται περίπου 500 μ. νοτιοανατολικά του σημερινού χωριού της Ολυμπιάδας, πάνω σε μια μικρή, ορεινή χερσόνησο, η οποία ονομάζεται "Λιοτόπι". Ιδρύθηκαν από Άνδριους αποίκους γύρω στο 655 π.Χ. στον ανατολικό ορεινό αυχένα της Χαλκιδικής, ενώ λίγο αργότερα έφθασαν εκεί και άποικοι από τη Χαλκίδα. Στις αρχαίες πηγές γίνεται ακριβής αναφορά για τη θέση της πόλης: τοποθετούν τα Στάγειρα νοτιότερα της Ακάνθου και σε παραθαλάσιο μέρος και προσθέτουν την ύπαρξη ενός μικρού νησιού απέναντι από την πόλη με το όνομα "Κάπρος" (το ίδιο όνομα αποδίδεται και για το λιμάνι της πόλης, όπως επίσης πολλά νομίσματα της πόλης έφεραν ως σύμβολο τον κάπρο). Σύμφωνα με την παράδοση, οι Σταγειρίτες μετέφεραν και έθαψαν στην πόλη τους τα οστά του Αριστοτέλη και καθιέρωσαν προς τιμή του μεγάλη γιορτή τα "Αριστοτέλεια".

Νεα Καλλικρατεια – Ν. Μουδανιά – Αρναία – Ολυμπιάδα 92 χλμ. 1:39 ΄