Κράτηση

H Θεσσαλονίκη

Σε απόσταση 35 χλμ. βρίσκεται η Θεσσαλονίκη, η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας, με πληθυσμό πάνω από 1.000.000 κατοίκους, και μία από τις αρχαιότερες πόλεις της Ευρώπης. Ιδρύθηκε το 316 π.Χ. στη θέση ενός προϊστορικού οικισμού της εποχής του 2300 π.Χ., από τον Κάσσανδρο, βασιλιά της Μακεδονίας και πήρε το όνομά της από τη γυναίκα του και αδερφή του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Η σύγχρονη Θεσσαλονίκη είναι μια «ζωντανή» πόλη – λιμάνι που διατηρεί μνημεία από την Ρωμαϊκή και Βυζαντινή περίοδο. Σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα μπορεί κανείς να δει στο Αρχαιολογικό Μουσείο όπου φιλοξενούνται πολλοί θησαυροί της Αρχαίας Μακεδονίας.

Στη Θεσσαλονίκη βρίσκεται το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, το μεγαλύτερο της Ελλάδας και ένα από τα πιο αναγνωρισμένα πανεπιστημιακά ιδρύματα στην Ευρώπη. Η σύγχρονη Θεσσαλονίκη φημίζεται για τα καλά εστιατόρια και την υψηλού επιπέδου κουζίνα τους, που βρίσκονται τόσο στο κέντρο της πόλης όσο και στα προάστια και τις γύρω περιοχές. Τα καφέ γεμίζουν ζωή τους δρόμους της πόλης ενώ στα παραθαλάσσια εστιατόρια μπορεί κανείς να απολαύσει ποικιλία φρέσκων θαλασσινών γεύσεων.

Οι λάτρεις της νυχτερινής διασκέδασης θα ανακαλύψετε μία πόλη που σφύζει από ζωή και τις βραδινές ώρες. Τα night clubs, τα café και τα μπαρ αφθονούν στη Θεσσαλονίκη, ενώ στα μαγαζιά της περιοχής του αεροδρομίου μπορεί κανείς να διασκεδάσει με ελληνική μουσική και μπουζούκια.

Νέα Καλλικράτεια - Θεσσαλονίκη 35 χλμ 30΄

O Λευκός Πύργος της Θεσσαλονίκης

Ο Λευκός Πύργος, το μνημείο-σύμβολο της Θεσσαλονίκης, που σήμερα υψώνεται μοναχικός στην παραλία της πόλης, στο παρελθόν αποτελούσε το νοτιοανατολικό πύργο της οχύρωσής της. Σύμφωνα με περιγραφές περιηγητών και παλαιές απεικονίσεις της πόλης το θαλάσσιο τμήμα του τείχους, που κατεδαφίστηκε το 1867, είχε τρεις πύργους, από τους οποίους ο ανατολικός ήταν ο Λευκός Πύργος, κτισμένος ακριβώς στο σημείο όπου συναντιόταν το ανατολικό με το θαλάσσιο τείχος. Η ακριβής χρονολόγησή του δεν είναι γνωστή, αλλά είναι σχεδόν βέβαιο ότι χτίστηκε στα τέλη του 15ου αι. μετά την κατάκτηση της Θεσσαλονίκης από τους Τούρκους και αντικατέστησε έναν παλαιότερο βυζαντινό πύργο, ο οποίος αναφέρεται από το μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Ευστάθιο στην περιγραφή της πολιορκίας της πόλης από της Νορμανδούς το 1185.

Στη μακρά ιστορία του, ο πύργος έχει αλλάξει κατά καιρούς ονόματα και χρήσεις. Τον 18ο αιώνα αναφέρεται ως «Φρούριο της Καλαμαριάς», ενώ τον 19ο αιώνα ως «Πύργος των Γενιτσάρων» και «Πύργος του Αίματος». Τα δύο τελευταία ονόματα οφείλονται στο γεγονός ότι ήταν φυλακή βαρυποινιτών και η όψη του βαφόταν με αίμα από τις συχνές εκτελέσεις των φυλακισμένων από τους Γενίτσαρους. Το 1890 ένας κατάδικος για να αποκτήσει την ελευθερία του άσπρισε με ασβέστη τον πύργο και από τότε έμεινε η σημερινή ονομασία του: «Λευκός Πύργος». Μετά την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης το 1912 ο πύργος περιήλθε στο ελληνικό δημόσιο και είχε κατά καιρούς διάφορες χρήσεις. Στη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου στέγαζε το κέντρο διαβιβάσεων των Συμμάχων, ενώ το 1916 ένας του όροφος χρησιμοποιήθηκε για τη φύλαξη αρχαιοτήτων που προέρχονταν από τις αρχαιολογικές δραστηριότητες των βρετανικών δυνάμεων στη ζώνη ευθύνης τους.

Ακόμη χρησιμοποιήθηκε για την αεράμυνα της πόλης και ως Εργαστήριο Μετεωρολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Οι τελευταίοι που στεγάσθηκαν στον πύργο πριν από την αναστήλωσή του ήταν οι Ναυτοπρόσκοποι. Στην αρχή του 20ού αιώνα στο χώρο γύρω από τον πύργο λειτουργούσε το περίφημο καφενείο και το «Θέατρο του Λευκού Πύργου», που κατεδαφίστηκαν το 1954, με σκοπό την επέκταση του πάρκου. Το 1983-1985 έγινε από την 9η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων η αναστήλωση του μνημείου και η μετατροπή του σε εκθεσιακό χώρο. Με την ευκαιρία του εορτασμού των 2.300 χρόνων από την ίδρυση της Θεσσαλονίκης, στέγασε την έκθεση «Θεσσαλονίκη - Ιστορία και Τέχνη», ενώ το 2001 την περιοδική έκθεση «Ώρες Βυζαντίου - Καθημερινή ζωή στο Βυζάντιο». Το Σεπτέμβριο του 2008 εγκαινιάστηκε η νέα μόνιμη έκθεση που αφορά στην ιστορία της Θεσσαλονίκης από την ίδρυσή της μέχρι και τις μέρες μας.

Ο Ναός της Αγίας Σοφίας

Η Αγία Σοφία είναι μια υπέροχη εκκλησία, η οποία χτίστηκε τον 8ο μ.Χ. αιώνα ως αντίγραφο της ομώνυμης εκκλησίας στην Κωνσταντινούπολη. Κατά τα βυζαντινά χρόνια η Αγία Σοφία ήταν ο καθεδρικός της πόλης. Η εκκλησία χτίστηκε πάνω από τα ρωμαϊκά λουτρά. Το εσωτερικό της είναι διακοσμημένο με πανέμορφα μωσαϊκά και τοιχογραφίες της πρώιμης βυζαντινής εποχής. Αξιοθαύμαστο είναι το ψηφιδωτό της Ανάληψης του Σωτήρος.

Ο Ναός του Αγίου Δημητρίου

Ο Άγιος Δημήτριος είναι μια πεντάκλιτη βασιλική και πρόκειται για τη μεγαλύτερη εκκλησία της Ελλάδας. Είναι χτισμένη στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Η εκκλησία του πολιούχου της πόλης καταστράφηκε από τη μεγάλη φωτιά του 1917 και ξαναχτίστηκε το 1948. Η εκκλησία είναι διακοσμημένη με πανέμορφο ψηφιδωτό μωσαϊκό. Κάτω από την εκκλησία βρίσκεται η Κρύπτη, το μέρος όπου φυλακίστηκε, μαρτύρησε και πέθανε ο Άγιος Δημήτριος το 303 μ.Χ.. Σύμφωνα με τα αρχαιολογικά ευρήματα η Κρύπτη ήταν ρωμαϊκά λουτρά. Στα χρόνια της τουρκοκρατίας η Κρύπτη καλύφθηκε με χώμα και ξαναήρθε στο φως μετά τη φωτιά του 1917. Η ελληνική αρχαιολογική υπηρεσία ανέλαβε τη συντήρηση και αναστύλωση της η οποία ξανάνοιξε για το κοινό το 1988.

Ναός της Παναγίας Αχειροποίητου

Η εκκλησία της Αχειροποιήτου είναι παλαιοχριστιανική βασιλική της Θεσσαλονίκης, σωζόμενη σήμερα στην ίδια μορφή που κατασκευάστηκε τον 5ο αιώνα - γεγονός που την καθιστά μοναδική στην ανατολική Μεσόγειο. Βρίσκεται στην οδό Αγίας Σοφίας, απέναντι από την πλατεία Μακεδονομάχων και η ίδρυσή της τοποθετείται στην περίοδο 450-475. Είναι αφιερωμένη στη Θεοτόκο και η ονομασία της οφείλεται στην «αχειροποίητη» λατρευτική εικόνα της Θεοτόκου δεομένης που βρισκόταν στο ναό. Πιστεύεται πως οι εικόνες της δημιουργήθηκαν «χωρίς να επέμβουν ανθρώπινα χέρια», ενώ μία εικόνα της Παναγίας πιστεύεται ότι την ζωγράφισαν άγγελοι. Τον 15ο αιώνα ο ναός της Παναγία Αχειροποίητου μετατράπηκε σε τζαμί, αφού η πόλη έγινε κομμάτι της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και έγινε ξανά Χριστιανική εκκλησία μετά το 1912, όταν ο Ελληνικός στρατός απελευθέρωσε την πόλη.

Αρχαιολογικό μουσείο της Θεσσαλονίκης

Η έκθεση περιλαμβάνει ευρήματα από τη νεολιθική εποχή, την εποχή του σιδήρου (1100-700 π.Χ.), την αρχαϊκή περίοδο, την κλασική περίοδο και τη ρωμαϊκή περίοδο. Οι επισκέπτες μπορούν να θαυμάσουν χρυσά διακοσμητικά και αρχαία όπλα από την περιοχή της Μακεδονίας καθώς και τις γειτονικές περιοχές. Σε ξεχωριστή πτέρυγα του μουσείου βρίσκονται τα μοναδικά και άκρως επιβλητικά ευρήματα από τον ασύλητο τάφο του βασιλιά Φιλίππου της Μακεδονίας τα οποία βρέθηκαν στη Βεργίνα από τον καθηγητή Μ. Ανδρόνικο το 1977. Εκτίθενται ακόμα και τα οστά του βασιλιά Φιλίππου. Το αρχαιολογικό μουσείο Θεσσαλονίκης θεωρείται ως ένα από τα καλύτερα μουσεία του είδους του στον κόσμο.

Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού

Η μόνιμη έκθεση του μουσείου περιλαμβάνει εκθέματα που παρουσιάζουν τις ποικίλες μορφές της βυζαντινής τέχνης από την εποχή της ακμής μέχρι και την περίοδο που ακολούθησε μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Τούρκους το 1453. Τα εκθέματα δεν εκτίθενται σαν απλά έργα τέχνης αλλά σαν μαρτυρίες του πολιτισμού που τα δημιούργησε και της κοινωνίας που τα χρησιμοποίησε, μέσω πληροφοριών για την αρχική καταγωγή και χρήση τους. Το μουσείο φιλοξενεί επίσης προσωρινές εκθέσεις, από μουσεία απ' όλο τον κόσμο, σχετικές με τη βυζαντινή τέχνη και το βυζαντινό πολιτισμό. Στις προηγούμενες εκθέσεις συμπεριλαμβάνονταν εκθέσεις των θησαυρών του Αγίου Όρους, εκθέσεις εικονισμάτων και άλλες εξίσου ενδιαφέρουσες εκθέσεις.

Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας “NOESIS”

Το Κέντρο Διάδοσης Επιστημών & Μουσείο Τεχνολογίας αποτελεί έναν πολιτιστικό και επιμορφωτικό φορέα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, με έτος ίδρυσης το 2001. Προσφέρει στο κοινό το κατάλληλο περιβάλλον για τη γνωριμία και την κατανόηση θεμάτων επιστήμης και τεχνολογίας και παρεμβαίνει σε θέματα τεχνικού πολιτισμού. Μπορείτε να παρακολουθήσετε εκθέσεις με θέματα που αφορούν στην Επιστήμη, να επισκεφτείτε το Εκθετήριο Τεχνολογίας Μεταφορών, το Τεχνοπάρκο, ένα χώρο διάδρασης, το εκθετήριο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας, να δείτε κάποια προβολή στο Κοσμοθέατρο, ή στο Ψηφιακό Πλανητάριο, με αναπαράσταση αστρονομικών και φυσικών φαινομένων, ή να δοκιμάσετε τον Προσομοιωτή Εικονικής Πραγματικότητας.

Μουσείο του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ

O Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ είναι ο ιδρυτής της νέας Τουρκίας γεννήθηκε στην πραγματικότητα στη Θεσσαλονίκη. Το 1935 το δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης παραχώρησε στο Τουρκικό κράτος το σπίτι όπου έμενε ο Κεμάλ Ατατούρκ , το οποίο μετατράπηκε σε μουσείο αφιερωμένο σε αυτόν. Το κτήριο, το οποίο χρονολογείται πριν το 1870, διαθέτει 3 ορόφους και αυλή. Ξαναβάφτηκε το 1981 στο αρχικό του ροζ χρώμα. Τα περισσότερα από τα έπιπλα είναι αυθεντικά και όσα έλειπαν αντικαταστάθηκαν με έπιπλα από το μαυσωλείο του Ατατούρκ και από το Τοπ Καπί στην Κωνσταντινούπολη. Στους τοίχους υπάρχουν φωτογραφίες του Κεμάλ από διάφορες περιόδους της ζωής του καθώς και όλα τα έγγραφα που σχετίζονται με τα σχολικά χρόνια του Κεμάλ. Μια ροδιά, φυτεμένη από τον πατέρα του Κεμάλ, μεγαλώνει ακόμα στην αυλή.

Αγ. Δημητρίου Θεσσαλονίκη 43 χλμ – 40΄

Μνημείο Σέρβων Πεσόντων ( Κοιμητήρια Ζειτενλικ)

Στη Θεσσαλονίκη βρίσκεται η μεγαλύτερη στρατιωτική νεκρόπολη της χώρας, όπου βρίσκονται θαμμένοι 20.500 στρατιώτες των συμμάχων της Αντάντ, που πολέμησαν στο Μακεδονικό Μέτωπο κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου. Τα κοιμητήρια Ζειτενλικ χωρίζονται σε 5 μέρη, ανάλογα με την εθνικότητα των πεσόντων:

Γάλλοι: 8,089
Σέρβοι: 7,500
Ιταλοί: 3,000
Άγγλοι: 1,600
Ρώσοι: 400

Το σερβικό κοινοτάφιο στην είσοδο του κοιμητηρίου χτίστηκε την περίοδο 1928-1936. Στο οστεοφυλάκιο του υπογείου του φυλάσσονται τα οστά 7.500 Σέρβων στρατιωτών.

Οδός Λαγκαδά Θεσσαλονίκη, 44 χλμ 40΄

Water land

Ένα θεματικό water park με πισίνες, τσουλήθρες, παιχνίδια και δραστηριότητες για όλες τις ηλικίες. Ατέλειωτη διασκέδαση με: Pirates Island, Crazy River, Wave pool Multi slides, Simvoli slides, Kids pool, Zen pool, Tarzan και άλλες δραστηριότητες.

Magic Park

Ψυχαγωγικό πάρκο για μικρούς και μεγάλους με: Flash tower, 4G, Montagna, Crazy Dance, Giant slide, Flume Ride, Flying swing, Carousel, Bungee trampoline, Safari train, Mini flume ride, Bumping boats και άλλα.